Συγκεντρωτικά tips σχετικά με τις διαβιβάσεις στα myDATA των επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ

Με αφορμή τις βεβαιώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων που ανάρτησε ο  ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κάνουμε μία ανακεφαλαίωση κάποιων δεδομένων που αφορούν στη διαβίβαση:

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΠΕΚΕΠΕ: Η έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε με ημερομηνία 28/2/22, άρα σύμφωνα με τις διατάξεις, θα έπρεπε να γίνει η διαβίβαση έως 20/3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως ανάρτησε τις βεβαιώσεις στις 22/3, που σημαίνει ότι τυπικά η διαβίβαση είναι ήδη εκπρόθεσμη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως εκδότης, θα έπρεπε να διαβιβάσει τα έσοδα, όμως εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή (προς το παρόν).
Συνεπώς, ειδικά για το 2021, η προτεινόμενη λύση είναι: Να γίνει η εγγραφή στα βιβλία με ημερομηνία 31.12.21 αφού -ούτως ή άλλως η φορολόγηση θα γίνει στο φορολογικό έτος 2021 και η διαβίβαση να γίνει με ημερομηνία 2021, για να ξεμπερδεύουμε με το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, λύση αποδεκτή από την ΑΑΔΕ με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Ντίνου.
Για το 2022 έχουμε μπροστά χρόνο, να γίνει συζήτηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ και να λυθεί θέμα της διαβίβασης των επιδοτήσεων όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2021: Η προθεσμία είναι έως 31.05.22

ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 2022: Η προθεσμία διαβίβασης των εσόδων του κάθε μήνα (μιλάμε πάντα για το πλείστον των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν μέσω προγράμματος αλλά μπορούν να την κάνουν είτε από την ειδική φόρμα είτε μέσω των λογιστικών προγραμμάτων), πρέπει να γίνεται μέχρι τις 20 του επόμενου. Μέχρι στιγμή, τηρουμένων των συνθηκών καθώς και τη μη ύπαρξη ποινολογίου, μπορεί να γίνει διαβίβαση εσόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς πρόστιμα. Του Μαρτίου μέχρι τις 20/4 κ.λπ.

ΕΣΟΔΑ ΑΥΤΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ: Πρόκειται για έσοδα για τα οποία εκδίδει παραστατικό με τη μέθοδο της αυτοτιμολόγησης ο αγοραστής των εμπορευμάτων & προϊόντων. Ο αγοραστής (έμπορος, εκκοκκιστήριο, ομάδα παραγωγών κλπ), είναι αυτός που έχει την υποχρέωση. Δεν χρειάζεται να γίνει κανένας χαρακτηρισμός εσόδου. Στα βιβλία της επιχείρησης είτε καταχωρούμε, είτε «κατεβάζουμε» από τα myDATA τα διαβιβασθέντα έσοδα, έχοντας όμως πάντα μπροστά μας σε φυσική μορφή τα παραστατικά πώλησης που μας έφερε ο πελάτης.

ΕΣΟΔΑ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ (ΦΤΜ) 2021: Η διαβίβαση θα γίνει μέσω των λογιστικών προγραμμάτων. Η σύνδεση των ΦΤΜ με το e send έχει γίνει, όμως δεν υπάρχει (ακόμα) διαβίβαση από το e send στα myDATA. Πληροφοριακά επίσης, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου όμως, τι υπάρχει στο e-send, αποτελεί ελεγκτικό εργαλείο της ΑΑΔΕ, το οποίο πιθανόν να το χρησιμοποιήσει για να ελέγχει στατιστικά πωλήσεων ανά περιοχή, ανά χρονική κατανομή κ.λπ. άρα δεν ασχολούμαστε με το τι έχει «ανέβει» και τι όχι.

ΕΣΟΔΑ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ (ΦΤΜ) 2022: Μέχρι νεοτέρας, δεν ασχολούμαστε, ούτε διαβιβάζουμε τίποτε από τις λιανικές πωλήσεις του 2022.

ΜΥΦ 2021: Δεν υπάρχουν ΜΥΦ για το 2021. Ξανά: δεν θα υποβάλλουμε ΜΥΦ για το 2021. Ξέρω, θα μου πείτε ότι δεν υπάρχει απόφαση που να τις καταργεί. Κατανοητό. Όμως, έχει δηλωθεί με κάθε τρόπο από τον κ. Ντίνο -εκπροσωπεί την ΑΑΔΕ- ότι δεν θα γίνει υποβολή. Αν τυχόν αυτό αλλάξει, υπάρχουν και τα Πολιτικά Δικαστήρια, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μήνυση κατά της ΑΑΔΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακραίο; Ίσως. Ίσως όχι.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όλες οι μηχανογραφικές έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ΜΥΦ παράλληλα με τα myDATA και λογικό ακούγεται, γιατί δεν υπήρχε στις συζητήσεις με την ΑΑΔΕ κάτι ανάλογο.
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν υποβάλλει, υποβάλλουν ή ετοιμάζονται να υποβάλλουν ΜΥΦ, υπό τον φόβο επιβολής προστίμων. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποβάλλει κανείς. Όμως  το ορθό είναι να εκδοθεί (χθες) απόφαση στην οποία να υπάρχει ρητά αναφορά με την πολύ απλή πρόταση ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ Μ.Υ.Φ. – Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021. Είναι καιρός να μάθουν να γράφουν ξεκάθαρα τις διατάξεις και να μην χρειάζεται να θέλουμε διευκρινιστική για να διευκρινίζει τη διευκρίνηση μιας διάταξης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021: Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η διαβίβαση των εσόδων 2021, θα μπορεί να γίνει έως 31.05.22. ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ανοίγει 01.04.22 το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δεν έχουμε διαβιβάσει τα έσοδα του 2021, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα: τη δήλωση θα την υποβάλω με τα έσοδα που έχω ήδη καταχωρημένα από τα παραστατικά που ήρθαν στο γραφείο μου με φυσική μορφή.

Τέλος, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς, είναι αυτό ακριβώς που λέει η ανακοίνωση: από επιχειρήσεις…
Όταν θα εκδοθεί η απόφαση, θα δώσω τα στοιχεία επικοινωνίας στις επιχειρήσεις που θα με ενοχλήσουν (γιατί εγώ δεν έχω καμία υποχρέωση να βρω ποιες είναι αυτές και θα τους πω να φροντίσουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν. Σε όσους με καταδικάσετε ότι δεν είμαι σωστός απέναντι στους πελάτες μου, θα απαντήσω ότι ο λογιστής κάνει αυτά που επιλέγει ο ίδιος  και όχι αυτά που νομίζουν, επιθυμούν, θέλουν, απαιτούν οι άλλοι.

 

 

Από:Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Πηγή:Taxheaven.gr