Ο ΝΕΟΣ “ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ” ΝΟΜΟΣ:ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Η εταιρεία Brain Ανάπτυξη Ε.Π.Ε στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει την διαδικασία ρύθμισης των χρεών. Για την άμεση εξυπηρέτησή σας επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2421313990 και 2421313967 και στη διεύθυνση Κ. Καρτάλη 1 στο Βόλο, καθώς και στο τηλέφωνο 2427021773, Κτήριο Ήρκος στη Σκιάθο.

Ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των 240 και 420 δόσεων, όπως αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δίνει οριστική λύση στο ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την επιτακτική ανάγκη ψηφιοποίησης των λειτουργιών του Δημοσίου. Πλέον οι πολίτες διαθέτουν λύση για να για να τακτοποιούν τα χρέη τους χωρίς ημερομηνία λήξης και είναι η πρώτη φορά που δίνεται στους Έλληνες οφειλέτες η δυνατότητα ισόβιας ρύθμισης όλων των χρεών τους, είτε πρόκειται για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία είτε για τράπεζες και funds. Αυτό που επισημαίνει ο κ. Κουρμούσης είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος ευάλωτος οφειλέτης να βγει από το σπίτι του,εφόσον προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ρύθμισης. Με τη δυνατότητα διακανονισμού του – ληξιπρόθεσμου – στεγαστικού δανείου του σε 420 δόσεις και την επιδότηση του Δημοσίου με έως και 210 ευρώ μηνιαίως, ο δανειολήπτης θα μπορεί να συμπληρώνει ένα μικρό ποσό για να ξεπληρώσει τις οφειλές του σε 35 χρόνια. Ακόμη, όμως, και αν δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει αυτή τη μικρή διαφορά, θα μπορεί να πτωχεύσει και κατόπιν – μέσω του ειδικού φορέα που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό – να καταβάλλει μίσθωμα έναντι της παραμονής στο σπίτι του, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος θα καλύπτεται από το επίπεδο ενοικίου.

Ο νέος νόμος παρέχει δύο επιλογές στους οφειλέτες:

  • είτε θα πληρώσουν την αξία των ακινήτων τους, έστω και σε 35 χρόνια
  • είτε θα πτωχεύσουν για να απαλλαγούν οριστικά από τα χρέη, ξεκαθαρίζει ο κ. Κουρμούσης.

Όσον αφορά στην πρώτη λύση, της εξωδικαστικής ρύθμισης, την 1η Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και ήδη χιλιάδες χρήστες την έχουν επισκεφτεί.

Τα βήματα της διαδικασίας:

  1. Το πρώτο βήμα είναι να συναινέσει ο χρήστης με την άρση του απορρήτου, δίνοντας έτσι «σήμα» προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποστείλουν στην πλατφόρμα τα αντίστοιχα στοιχεία (εισοδηματικά, φορολογικά, περιουσιακά, οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.α.).
  2. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αιτών δεν χρειάζεται να υποβάλλει κανένα δικαιολογητικό ο ίδιος, εκτός βέβαια αν συντρέχει κάποια πολύ ειδική συνθήκη που χρίζει ευνοϊκής αντιμετώπισης (π.χ. λόγοι υγείας). Μιλάμε, λοιπόν, για μια «εξ ολοκλήρου ψηφιακή εμπειρία».
  3. Τα πεδία της αίτησης συμπληρώνονται σταδιακά εντός διαστήματος 15 ημερών. Ο χρήστης μπορεί να παρεμβαίνει αλλάζοντας όποιο στοιχείο δεν είναι ακριβές ή συμπληρώνοντας τις οφειλές που δεν προκύπτουν αυτόματα (π.χ. ΔΕΚΟ).
  4. Μόλις η αίτησή του συμπληρωθεί, την υποβάλλει και λαμβάνει άμεσα απάντηση για το εάν πληροί τα κριτήρια της ρύθμισης βάσει αλγορίθμου που εξετάζει όλα τα δεδομένα.
  5. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης έχει ακίνητη περιουσία υψηλής αξίας, δεν γίνεται δεκτή η αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης, κάτι που συμβαίνει και σε περίπτωση μεταβίβασης στοιχείων υψηλής αξίας, αφού ο αλγόριθμος «τρέχει» αναδρομικά σε διάστημα 10 ετών προκειμένου να εντοπίσει «ύποπτες» μεταβιβάσεις ή αναλήψεις μετρητών για τοποθέτησή τους στο «στρώμα». Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, μια μεγάλη «πληγή» του τραπεζικού συστήματος που άνοιξε με τον γνωστό «νόμο Κατσέλη».
  6. Από τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση, παγώνουν αυτόματα όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί.
  7. Σταθμίζοντας τις οφειλές με τα περιουσιακά στοιχεία, τα έσοδα και τα έξοδα του αιτούντα, ο αλγόριθμος προτείνει αυτόματα μια ρύθμιση στους πιστωτές, η οποία προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ για καθέναν εξ αυτών.
  8. Το Δημόσιο αποδέχεται αυτόματα την πρόταση και κατόπιν θα πρέπει να αποφανθούν οι τράπεζες βάσει σειράς κριτηρίων που ορίζει ρητά ο νόμος.

 

Οι τράπεζες ή οι servicers μπορούν να απορρίψουν μία ρύθμιση, εφόσον υφίσταται εγγυητής με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα ή σε περίπτωση διαζευγμένων που ο ένας αρνείται να συνεισφέρει στη ρύθμιση και ο άλλος δεν αναλαμβάνει ολόκληρη την οφειλή (το χρέος δεν σπάει στα δύο) κ.α.

Για τη διαδικασία της συμφωνίας επί της ρύθμισης, προβλέπεται διάστημα δύο μηνών από τη νομοθεσία.

 

https://www.facebook.com/BrainAnaptyxiEpe