Νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας

Την Πέμπτη «κλειδώνει» η νέα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας και θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τη δυνατότητα στους πληττόμενους οφειλέτες της πανδημίας να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δίνει το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου.

Όπως προκύπτει από την απόφαση το μέτρο αφορά όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός της ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Ειδικότερα, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2022, η ρύθμιση δεν θα αλλάζει το αυστηρό πνεύμα της ήδη ισχύουσας, που προβλέπει εξόφληση σε έως 24 άτοκες ή έως 48 έντοκες δόσεις, και η οποία δίνει τη δυνατότητα ένταξης μόνο σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δέχθηκαν πλήγμα από την κρίση της πανδημίας.

Έτσι, και στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι τεσσάρων κατηγοριών:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Ο αριθμός των δόσεων για τα χρέη που γεννήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020 και θα είναι «παγωμένα» ως το τέλος του 2021, πιθανόν να είναι 60, αν και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς έχει βρεθεί και το σενάριο που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε έως 72 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε οφειλέτη, με βάση το ύψος της οφειλής και την οικονομική κατάστασή του.

Οι δόσεις θα είναι έντοκες ενώ μέχρι και τη τελευταία στιγμή εξετάζεται το σενάριο των άτοκων δόσεων για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη της πανδημίας σε 24 δόσεις.

Παράλληλα, με τη νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις τους.