Αναβάλλεται ξανά η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Από το 2024, και βλέπουμε, η υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet και με τα POS και η προμήθεια σύγχρονων μηχανών κλειστού τύπου.

Αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2024 στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και με τα POS, καθώς για την προμήθεια σύγχρονων ταμειακών μηχανών κλειστού τύπου, αποφάσισε οριστικά η ΑΑΔΕ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με εκπροσώπους επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τεχνολογικά ταμειακές μηχανές, φορολογικούς μηχανισμούς και μηχανήματα συναλλαγών με κάρτες (pos), καθώς και με παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης, διαπιστώθηκε ότι, δεν είναι δυνατή η έναρξη του εγχειρήματος, εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αντιθέτως, θα απαιτηθεί χρόνος, καθώς στη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν οι σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς, ο οποίος θα καθοριστεί σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τις εκλογές.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι τεχνικές συναντήσεις με κλιμάκια από όλες τις πλευρές, υπό το συντονισμό της ΑΑΔΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά αναβάθμισης για 50 τύπους ταμειακών μηχανών, που αντιστοιχούν σε 220.000 ταμειακές μηχανές, δηλ. στο 55%  των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν στην αγορά.

Απομένει ωστόσο το 45% των ταμειακών, που είναι παλαιάς τεχνολογίας και, υπό συνθήκες, ευνοεί τη φοροδιαφυγή.

Στόχος της ΑΑΑΔΕ ήταν η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέες σύγχρονες και απαραβίαστες, οι οποίες θα μπορούν να συνδεθούν με το Taxisnet αλλά και με τα μηχανήματα POS.

Τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία όμως αποδείχτηκαν φιλόδοξα με αποτέλεσμα να μετακυλίονται συχνά προς το μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο η φοροδιαφυγή, αφού το υφιστάμενο σύστημα είναι διάτρητο και επιτρέπει «παρεμβάσεις».

Συνεχείς οι αναβολές

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Όμως, το χρονοδιάγραμμα αναθεωρήθηκε και η αναβάθμιση όλων των ταμειακών μηχανών θα ολοκληρώνονταν έως το τέλος Οκτωβρίου του 2023.

Επίσης, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο του 2023.

Όλες οι ανωτέρω προθεσμίες μεταφέρονται τώρα για το 2024.

Επίσης, για τον Ιούνιο του 2024 μεταφέρεται και η υποχρέωση αντικατάστασης των 140.000 ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, με νέου τύπου κλειστού και απαραβίαστων μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Όλα τα παραπάνω όμως, μετατίθενται για τουλάχιστον ένα χρόνο και η σύνδεση των ταμειακών ή των φορολογικών μηχανισμών με τα POS και το Taxisnet θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2024.

Αν μάλιστα δεν ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2024, θα χαθούν τα 165 εκ. ευρώ που διατίθενται για την υλοποίησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Πηγή: sofokleousin.gr