Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργούνται πιστοποιητικά – Πιο εύκολη η διαδικασία

Ερχεται αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Με απώτερο στόχο να περιορίσει αισθητά τη γραφειοκρατία στα ζητήματα μεταβιβάσεις ακινήτων, να καταστήσει πιο γρήγορες τις διαδικασίες και να διευκολύνει τους πολίτες , η ΑΑΔΕ προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις. Καταργεί πιστοποιητικά, ψηφιοποιεί τη δήλωση Ε9 και θα αναπτύξει νέες ψηφιακές δυνατότητες που θα «ψαλιδίσουν» τη… χαρτούρα και τις ατελείωτες ώρες μπροστά από τα γκισέ.

Οπως αναφέρουν «πηγές» της ΑΑΔΕ, το πρώτο άμεσο βήμα θα αφορά την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομίας-γονικής παροχής και δωρεάς. Παράλληλα δρομολογείται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, όπου οι φορολογικές αρχές θα λαμβάνουν στοιχεία και δεδομένα από την πλατφόρμα myProperty και θα συμπληρώνουν αυτόματα τη δήλωση Ε9.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει-μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ.

Να θυμίσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, τις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων. Οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως και 800.000 ευρώ αφορούν ακίνητα, μετρητά, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, ομόλογα κτλ.