Επανέρχεται το 2022 η προκαταβολή φόρου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες | Ανακοινώσεις για την φορολογία

Επανέρχεται το 2022 η προκαταβολή φόρου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  και κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου, “Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα”, αλλά επανέρχεται σε ισχύ, παρά την πανδημία Covid, λόγω της οποίας είχε ανασταλεί.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Οικονομία το 2022, γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα εξής:

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στο 2022.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους τους πολίτες 29 ετών και άνω.

-Μειώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται η  αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

-Συνεχίζεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

-Εκπίπτει το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο» για τους νέους  από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους  2022.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότισσες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας: 

-Ενεργοποιήθηκε από 1/1/2022 το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.).

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

-Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την προηγούμενη περίοδο έως και την 31η Μαρτίου 2022.

 

 

 

 

Πηγή:money-tourism.gr