Υπερψηφίστηκε o νέος Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας – Το ψηφισθέν κείμενο

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον Νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Χρίστος Δήμας: «Η καθιέρωση ενός ενιαίου επικαιροποιημένου και απλουστευμένου Κώδικα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών και επιχειρήσεων και συμβάλλει στον εξορθολογισμό του πλαισίου ελέγχων, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και στη μείωση της γραφειοκρατίας»

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην κύρωση του νέου Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η θέσπιση ενιαίου πλαισίου, το οποίο θα ενσωματώσει εγκυκλίους και Οδηγίες, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και για τις φορολογικές υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας των συναλλαγών και εμπιστοσύνης με τις φορολογικές αρχές.

Ειδικότερα, ο Κώδικας ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστικά κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τον ΦΠΑ ως προς το συνολικό του περιεχόμενο και στοχεύει –μεταξύ άλλων- στα εξής:

α) Αποδίδει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις με γλωσσική ομοιομορφία, με κατά το δυνατόν εύληπτο και συστηματοποιημένο τρόπο και με αναμόρφωση, όπου απαιτείται, της δομής των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, ώστε να αποδίδουν με σαφή και πιο κατανοητό τρόπο το νόημα των κανόνων που εισάγουν.

β) Προσαρμόζει τον ακολουθούμενο τύπο και τις διαδικασίες στις νέες νομοθετικές συνθήκες που έχουν προκύψει.

γ) Ενσωματώνει στον Κώδικα τον κανονιστικό αντίκτυπο νεότερων ρυθμίσεων της (εθνικής και ενωσιακής) τελωνειακής νομοθεσίας.

δ) Λαμβάνει υπόψη συντελεσθείσες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ε) Παρουσιάζει τις διαδικαστικού περιεχομένου ρυθμίσεις κατά τρόπο, ώστε να διακρίνονται τα ζητήματα που ρυθμίζονται στον ίδιο τον Κώδικα και εκείνα που αφορούν σε συναφή νομοθετήματα, όπως στον νόμο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), είτε παραπέμποντας σε αυτούς είτε κωδικοποιώντας, όπου είναι αναγκαίο, ρυθμίσεις του ΚΦΔ είτε των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών αποφάσεων.

Δείτε ή κατεβάστε από εδώ το ψηφισθέν κείμενο:

https://www.taxheaven.gr/attachment/21128

 

Πηγή taxheaven.gr