Τροποποιήσεις και αλλαγές στο Ε9 – Πότε λήγει η προθεσμία

Χρονικό περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τροποποιήσουν το έντυπο Ε9 και να αποτυπώσουν εγγράφως τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιουσιακή τους εικόνα κατά το 2022.

Αυτό αφορά όσους απέκτησαν ακίνητο με γονική δωρεά ή κληρονομία, με αγορά, όπως επίσης όσους έκαναν χρήση της ρύθμισης που σχετίζεται με την «αποκάλυψη»… ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους. Ολοι οι παραπάνω πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να κάνουν τις ανάλογες τροποποιήσεις στο έντυπο Ε9, ενώ όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώσουν λάθη στην περιουσιακή τους εικόνα, πρέπει να μεταβούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο. Η διόρθωση των λαθών σχετίζεται με τα τετραγωνικά, την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα, όπως επίσης και το ποσοστό κυριότητας.

Ειδικότερα η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες;
  • Τις διορθώσεις στην Εφορία των στοιχείων των ακινήτων, εφόσον ανακαλύπτονται διαφορές, όπως π.χ. σε σχέση με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και εφόσον υπάρχουν διαφορές στο εμβαδόν ή στον χαρακτηρισμό.
  • Την αύξηση της επιφάνειας των χώρων κύριας χρήσης και την αντίστοιχη μείωση της επιφάνειας των βοηθητικών χώρων ενός ακινήτου λόγω μετατροπής ημιυπαίθριου σε κύριο χώρο.
  • Την αύξηση της επιφάνειας των κύριων χώρων ενός ακινήτου λόγω νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων.
  • Την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής.
  • Την αλλαγή της κατάστασης ενός κτίσματος από ημιτελές σε αποπερατωμένο λόγω ολοκλήρωσης της κατασκευής του.
  • Την μετατροπή ενός ακινήτου από αποπερατωμένο σε ημιτελές λόγω καταστροφής του από πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμό.

Πηγή: sofokleousin.gr