Σε τροχιά ανόδου τα έσοδα από τον τουρισμό

Σε τροχιά ανόδου έχουν μπει τα έσοδα από τον τουρισμό και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως πάμε φέτος για νέο ρεκόρ εισπράξεων, πάνω και από τα επίπεδα του 2019, τη χρονιά πριν από την πανδημία, όταν συνολικά στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει 18,2 δισ. ευρώ.

Ήδη, για το πρώτο δίμηνο του έτους, η αύξηση των τουριστικών εσόδων είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα, τα έσοδα έφτασαν τα 465 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2022 και 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 83,5%.

Τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 241 εκατ. ευρώ, από 133 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 και μόλις 33 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021. Σε επίπεδο ποσοστών, τον Φεβρουάριο φέτος οι εισπράξεις ανέβηκαν κατά 80,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 80,6%.

Πάνω από τα επίπεδα του 2019

Τα έσοδα από τον τουρισμό για το πρώτο δίμηνο ξεπερνούν και αυτά του 2019, εξέλιξη που ανεβάζει κατά πολύ τις προσδοκίες της τουριστικής αγοράς για τη φετινή σεζόν. Σημειώνεται πως το 2019, τη χρονιά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που θεωρείται “ορόσημο” για τη σύγκριση των ταξιδιωτικών μεγεθών, οι εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 428 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και στα 198 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Φορείς του τουρισμού σημειώνουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική εκκίνηση για το φετινό καλάθι του τουρισμού και υπογραμμίζουν πως εάν όλα εξελιχθούν ομαλά από πλευράς ζήτησης και δεν έχουμε κάποιον εξωγενή παράγοντα που θα ανατρέψει τα δεδομένα, τότε ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αφήσει πίσω του τις τεράστιες απώλειες της πανδημίας και να αλλάξει σελίδα.

Πού θα φτάσουν φέτος τα έσοδα

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον φετινό πήχη των τουριστικών εσόδων λένε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο μεταξύ 18,2-18,6 δισ. ευρώ, με τους φορείς του τουρισμού, εκτός από τον υψηλό ρυθμό των προκρατήσεων, να ποντάρουν επίσης στην ανάκαμψη του οδικού τουρισμού και στον “ούριο άνεμο” της κρουαζιέρας (σύμφωνα με τον προγραμματισμό των κρουαζιερόπλοιων φέτος θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό προσεγγίσεων και μεγαλύτερη επιβατική κίνηση).

Επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το στοίχημα των εσόδων για το 2020, πριν η εκρηκτική άνοδος των τουριστικών μεγεθών διακοπεί απότομα.

Σημειώνεται πως πέρυσι τα έσοδα ανήλθαν στα 17,6 δισ. ευρώ μαζί με την κρουαζιέρα, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε στα 619 ευρώ, έναντι 564 ευρώ το 2019. Από τα 547,5 εκατ. ευρώ της υστέρησης, τα 392,1 εκατ. ευρώ οφείλονται στη ρωσική αγορά και 91,3 εκατ. ευρώ στην κρουαζιέρα.

Γεμίζουν οι τουριστικοί προορισμοί

Την ίδια ώρα ξεκινούν να γεμίζουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που προσγειώνονται στους ελληνικούς προορισμούς. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όπως δείχνουν στοιχεία από το Recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, έχουν προγραμματιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες 460 χιλιάδες θέσεις σε πτήσεις από το εξωτερικό.

Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κως, Μύκονος και Ζάκυνθος είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Τουρισμού, οι πρώτες ενδείξεις από τις προκρατήσεις, τα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος, τα περιφερειακά αεροδρόμια και από την κρουαζιέρα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023 είναι της τάξης του 20% πάνω από το 2019. Ειδικότερα, οι πρώτες ενδείξεις από τις προκρατήσεις φαίνεται να είναι αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με το 2019.

Και η Αθήνα όμως είναι γεμάτη με τουρίστες – μάλιστα, η κίνηση δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου όλους τους προηγούμενους μήνες και οι ξενοδόχοι βλέπουν μεγάλη άνοδο των πληροτήτων τη φετινή χρονιά. Στόχος είναι η Αθήνα να υποδέχεται τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που με τη σημερινή εικόνα των αφίξεων δείχνει να επιτυγχάνεται.

Πηγή: capital.gr