Ποιοι θα αποπληρώσουν τα χρέη στην εφορία με δόση κάτω από 100 ευρώ τον μήνα

Το «δοσολόγιο» της νέας ρύθμισης στην εφορία

Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων (72 ή 120 δόσεων) αλλά και για την τακτοποίηση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων θα είναι έντοκη, θα καλύπτει τα χρέη της περιόδου προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ενώ, όπως ξεκαθάρισε με δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μπουν στην ρύθμιση και τα χρέη προς τους δήμους.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα νομικά κείμενα για να προχωρήσει η διαδικασία ενώ μετά, τη σκυτάλη θα παραλάβει η ΑΑΔΕ για να προετοιμάσει τις σχετικές πλατφόρμες. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και για τις ρυθμίσεις θα χρειαστούν μόνο οι κωδικοί του Taxis.

Ποια είναι όμως τα μυστικά της νέας ρύθμισης; Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έντοκο δάνειο (ακριβότερο από στεγαστικό, φθηνότερο από καταναλωτικό) που θα πρέπει να αποπληρωθεί προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ξεμπλοκάρει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς αν έχει ήδη υποστεί το συγκεκριμένο αναγκαστικό μέτρο (σ.σ σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν 1,4 εκατομμύρια πολίτες) ή να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα έστω και με προϋποθέσεις.

Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 4% για όσους θα αποπληρώσουν σε έως και 36 δόσεις ή σε 5,5% για όσους ξεπεράσουν την 3ετία φτάνοντας μέχρι και τα 6 χρόνια. Τον τελικό αριθμό των δόσεων τον καθορίζει το ελάχιστο ποσό δόσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Άρα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, δημιουργείται ο ακόλουθος «πίνακας» με την μηνιαία δόση και την τελική επιβάρυνση που προκύπτει μέχρι την πλήρη εξόφληση:

Ποιοι θα αποπληρώσουν τα χρέη στην εφορία με δόση κάτω από 100 ευρώ τον μήνα-1

Πηγή: moneyreview.gr