Ημέρα «Φορολογικής Ελευθερίας» η 21η Ιουνίου: Μισό μήνα κέρδισαν οι φορολογούμενοι

Επιστροφή στο 2011 λόγω της μείωσης του φορολογικού βάρους – Πληρώνουμε 87 δισ. στο κράτος και μόνο 44 δισ. για δικές μας ανάγκες.

Βαθιά «ανάσα» (ή «μια καλή αρχή» ενδεχομένως;) για τους Έλληνες φορολογούμενους το 2023, καθώς από σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου «απελευθερώνονται» από όλα τα βάρη που πληρώνουν για τις ανάγκες του Κράτους. Και, πλέον, θα εργάζονται για να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η 21η Ιουνίου είναι η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για τη φετινή χρονιά. Έστω και σχηματικά, αποτελεί έναν δείκτη για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επωμίζεται –αναλογικά- κάθε χρόνο ο πολίτης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τα κρατικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για το 2023 οι Έλληνες φορολογούμενοι έπρεπε να εργαστούν τις 171 από τις 365 μέρες του έτους, για να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Αναλογικά δηλαδή, τελευταία ημέρα δουλειάς για την κάλυψη της ανάγκης πληρωμής φόρων και εισφορών φέτος, ήταν η 20η Ιουνίου. Απομένουν έτσι οι υπόλοιπες 194 ημέρες δουλειάς και ζωής, όπου δεν απαιτείται οι μισθοί να πηγαίνουν στο κράτος.

Η Ελλάδα επιστρέφει έτσι στο μακρινό… 2011, όταν χρειαζόντουσαν 169 ημέρες δουλειάς για τις πληρωμές των φόρων! Αν καταφέρει κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια να πέσει στις 150 μέρες ή χαμηλότερα, θα βρεθεί στα …προμνημονιακά χρόνια.

Ήδη πλέον όμως, είναι λιγότερες από τις μισές του έτους, αλλά και δύο εβδομάδες λιγότερες απ’ ότι το 2022. Δηλαδή μέσα σε ένα μόλις χρόνο, οι φορολογούμενοι φέτος «απελευθερώθηκαν» μισό μήνα νωρίτερα από πέρυσι, από τα φορολογικά βάρη της χρονιάς.

Τι είναι η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας»

Με βάση τον δείκτη που για 9η χρονιά παρουσιάζει το Κέντρο Φορολογικών Μελετών – ΚΕΦΙΜ, η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι η μέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Για παράδειγμα, αν στο κράτος πηγαίνει το 50% των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών (κρατικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πέφτει ακριβώς στη μέση της χρονιάς (στις 2 Ιουλίου που είναι η 183η μέρα του έτους).

Με βάση τα ευρήματα της φετινής Μελέτης του ΚΕΦΙΜ είναι ότι:

  •  Για 171 από τις 365 μέρες του έτους θα εργαστούμε για το κράτος, δηλαδή 14 ημέρες λιγότερο απ’ ότι το 2022 (δουλέψαμε τις 185).
  • Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 εργαστήκαμε για το κράτος 185 ημέρες (ΗΦΕ: 5 Ιουλίου).
  • Οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες.
  • Το 2022 πληρώσαμε 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2021 €44,1 δισ. για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν τα διπλάσια το 2022.
  • Η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών στην πανδημία (2020) από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι η μικρότερη και στις υπηρεσίες στο σύστημα υγείας η δεύτερη μικρότερη ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες.
Τι πληρώνουμε

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2023, που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023, τα συνολικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2023 αναμένεται να ανέλθουν στα €86,8 δισ., τα οποία κατανέμονται ως εξής:

  •  €37,4 δισ. από έμμεσους φόρους (το 43,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),
  • €21,3 δισ. από άμεσους φόρους (το 24,5% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),
  • €27,9 δισ. από ασφαλιστικές εισφορές (το 32,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), και
  •  €222 εκατ. από φόρους επί του κεφαλαίου (το 0,3% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές).

Το Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2023 προβλέπεται να ανέλθει στα €186,4 δισ. Από τη διαίρεση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με το προβλεπόμενο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα, προκύπτει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το 2023 θα εργαστούν 171 ημέρες για το κράτος.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 είναι συνεπώς η 21η Ιουνίου.

Πηγή: newmoney.gr