Φόρος εισοδήματος: Ποιοι έχουν έκπτωση 3% – Τι ισχύει με τις επιστροφές

Επιβραβεύονται όσοι φορολογούμενοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος – Ταχύτατες οι διαδικασίες επιστροφής χρημάτων στους δικαιούχους

Έκπτωση 3% σε όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου αλλά και εξπρές επιστροφές του εν λόγω φόρου για όσους φορολογούμενους είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, προβλέπει το πλάνο της ΑΑΔΕ που φέρει και τη σφραγίδα-μέσω σχετικής τροπολογίας-του υπουργείου Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα που θα πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, θα έχουν βάσει της τροπολογίας του ΥΠΟΙΚ έκπτωση 3%. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου του 2023 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Αυτό σ’ ό,τι αφορά στην «πριμοδότηση» όσων σπεύσουν να καταβάλλουν όλο το ποσό. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει fast track επιστροφές του φόρου εισοδήματος, για όσους έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Τα πρώτα δείγματα του εγχειρήματος που έχει εκκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους πήραν ήδη τα επιστρεφόμενα χρήματα. Ο στόχος που έχει θέσει η ΑΑΔΕ είναι  οι επιστροφές να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Η Αρχή ανακοίνωσε επισήμως ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών και υπερβαίνοντας κατά 39% το στόχο του προϋπολογισμού για επιστροφές 1,354 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Πηγή: sofokleousin.gr