Εκτακτος έλεγχος σε τραπεζικές καταθέσεις – Ποιους αφορά

Έρχεται μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ σε τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί ήδη περιπτώσεις κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, που τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης.

Επίσης το ίδιο έχει έχει συμβεί και με περιπτώσεις που υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Στόχος είναι ο εντοπισμός των τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία όμως έχουν περάσει μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς δηλαδή για συναλλαγές φορολογουμένων με επαγγελματίες με “μαύρο” χρήμα που έκαναν το λάθος να τα καταθέσουν στις τράπεζες.

Τραπεζικές καταθέσεις: Στο “μικροσκόπιο” και η κινητή και η ακίνητη περιουσία

Οι φορολογικές Αρχές βάζουν στο “μικροσκόπιο” την κινητή και την ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής του φορολογουμένου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών του, εντός ή και εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα η συνολική αποτίμηση της περιουσίας του γίνεται με βάση την αξία κτήσης ή το κόστος κατασκευής προσαυξημένη με την αξία/κόστος τυχόν προσθηκών ή βελτιώσεων, ενώ επίσης περιλαμβάνονται και τυχόν απαιτήσεις έναντι τρίτων.

Τραπεζικές καταθέσεις: Οι καταθέσεις επαγγελματικών λογαριασμών

Επίσης ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι καταθέσεις ή αναλήψεις από προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς των υπόχρεων σε ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του, ενώ ταυτόχρονα αναλύονται οι πάσης φύσεως πραγματικές ( όχι τεκμαρτές) δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ελεγχόμενο.

Και αυτό γιατί φαίνεται πως αρκετοί επαγγελματίες κάνουν συναλλαγές μέσω των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών, δηλαδή δέχονται πληρωμές από πελάτες τους ζητώντας κατάθεση των χρημάτων στον δικό τους λογαριασμό και όχι σε αυτόν της επιχείρησης τους.

Τέλος στα e-mail προς τις ΔΟΥ – Τι αλλάζει

Μόνο ηλεκτρονικά θα γίνεται από τις 9 Μαΐου 2022 η επικοινωνία με τις ΔΟΥ για τις διαδικασίες που έχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ ” Τα Αιτήματά μου”.

Έτσι, η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων, των εντύπων δηλώσεων προς τις ΔΟΥ και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται μόνο από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η υποβολή των αιτημάτων και δηλώσεων μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνει τόσο τους πολίτες στην παρακολούθηση των αιτημάτων τους, όσο και το προσωπικό της ΑΑΔΕ, στη διεκπεραίωση αυτών και τη σχετική αυτοματοποιημένη ενημέρωση των πολιτών. Από την ίδια ημερομηνία, παύει η διεκπεραίωση αιτημάτων που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Τα αιτήματα

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Όσα αιτήματα θα υποβάλλονται στις ΔΟΥ μέσω e-mail από τις 9/5/2022 και μετά, για διαδικασίες, που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή, Τα Αιτήματά μου, θα θεωρούνται ως μη υποβαλλόμενα και δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Πλέον, μέσω της αναβαθμισμένης ψηφιακής πύλης, myAADE, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να απευθύνουν ψηφιακά αιτήματα μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» ή να προγραμματίσουν ψηφιακά την επίσκεψή τους μέσω της πλατφόρμας «Τα Ραντεβού μου» στο σύνολο των ΔΟΥ της επικράτειας, έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον:

Να εντοπίσουν περισσότερες από 250 ομαδοποιημένες διαδικασίες ανά θεματική κατηγορία, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους,

Να λάβουν, μέσω υπερσυνδέσμων, τα απαιτούμενα ψηφιακά αρχεία, και να έχουν πρόσβαση στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

 

 

Πηγή:newsme.gr