Χιλιάδες επιχειρήσεις στη… γραμμή του πέναλτι για την επιστρεπτέα

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ, ενώ παραμένει η απειλή επιστροφής της ενίσχυσης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα διορθωτική ρύθμιση.

Σε αναστάτωση και αγωνία βρίσκονται πάνω από 18.000 επιχειρήσεις που εντοπίσθηκαν με παραβάσεις στους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς παραμένει «άφαντος» ο λογαριασμός με τα οφειλόμενα ποσά. Κι αυτό γιατί η φορολογική αρχή δεν έχει εκδώσει ακόμα τα εκκαθαριστικά παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την επιστροφή των ενισχύσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στην αποστολή των σημειωμάτων από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οφείλεται στον εντοπισμό παραλείψεων και λαθών που δεν διορθώνονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2022, με την οποία τροποποιήθηκε ο όρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης που προσωπικού, με στόχο επιχειρήσεις με τυπικές παραβάσεις να μην οδηγούν σε υποχρέωση επιστροφής ολόκληρου του ποσού της ενίσχυσης. Ωστόσο από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν νέα προβλήματα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διορθωτικής απόφασης

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ΑΑΔΕ θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να αποστείλει  στις επιχειρήσεις που αποδείχθηκε ότι δεν τήρησαν τα κριτήρια του προγράμματος εκκαθαριστικά στα οποία θα αναγράφεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης από ένα η περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας που υποχρεούνται να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως

Παράλληλα η φορολογική διοίκηση ελέγχει την εγκυρότητα ή μη των δικαιολογητικών που απέστειλαν οι επιχειρήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και πριν τις 31 Ιανουαρίου θα αποστείλει στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης η επαγγελματία το λογαριασμό με τις οφειλές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες «περνούν από κόσκινο» χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων που αν και επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή τελικά έμειναν εκτός. Στο πλαίσιο αυτό η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών θα επανεξετάσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που άδικα αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα θα τους δοθούν εκ των υστέρων τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή σε 96 άτοκες δόσεις με τη καταβολή της πρώτης τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι «κουρεμένα» έως 75% όπως άλλωστε ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύπτει βασιμότητα του αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέο αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση με την επιφύλαξη της πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση του αιτήματος.

Πηγή: businessdaily.gr