Άμεσες επιστροφές του φόρου εισοδήματος, σε 45 ημέρες οι επιστροφές ΦΠΑ

Τρεις πληρωμές επιστροφών έχουν ήδη γίνει από τις 31 Μαρτίου που άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, συντομεύουν οι χρόνοι συμψηφισμού οφειλών. Τι αλλάζει με νέα διάταξη για τον ΦΠΑ.

Τέλος στην παράδοση της μακράς αναμονής των φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό για να λάβουν από την εφορία τα χρήματα που δικαιούνται βάζει η ΑΑΔΕ, προχωρώντας φέτος σε εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος, καθώς τρεις στους τέσσερις που υπέβαλαν φορολογική δήλωση πήραν ήδη τα χρήματά τους. Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα προσκλητήρια για επανένταξη των φορολογούμενων στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη τρεις πληρωμές. Από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Τους υπόλοιπους 10.219 φορολογούμενους η ΑΑΔΕ θα τους ενημερώσει με email εντός της εβδομάδας ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Το μοντέλο που προβλέπει ότι τα χρήματα από το φόρο εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωση θα εφαρμοστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ:

  • θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας
  • σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Παράλληλα, επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν τα «ραβασάκια» σε περίπου 200.000 οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων, με τα οποία θα καλούνται να επανενταχθούν στο παλαιό πρόγραμμα διακανονισμού για να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πηγή: businessdaily.gr