Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που αναπτύσσεται ταχύτατα και εμφανίζει ήδη ετήσια έσοδα 3,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συζητούνται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, που προκαλούν αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών – αλλά και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες χάνουν μεγάλο κομμάτι της τουριστικής “πίτας” προς όφελος των μισθώσεων τύπου Airbnb.
Οι συζητούμενες ρυθμίσεις αφορούν περισσότερα από 129.000 ακίνητα που νοικιάζονται μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων για χρονικές περιόδους μικρότερες του έτους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν και η Ομοσπονδία τους (ΠΟΜΙΔΑ) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τους ξενοδόχους.
«Οι οργανώσεις ζητούν να πραγματοποιηθεί διάλογος για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων, αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ’ όλα ο τουρισμός της χώρας μας», τονίζεται σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Στο στόχαστρο των φορολογικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα μπούνε και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά – όχι μέσω πλατφόρμας. Αυτές δεν υπάγονται τώρα στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις.
Η εφορία θα αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμα και αυτούς που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Οι οικονομικές κυρώσεις για τα Airbnb αναμένεται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης η οποία προωθείται από κοινού από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών.
Προς το παρόν, ενόψει της εορταστικής περιόδου που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η ΑΑΔΕ θα εντείνει τους ελέγχους, με διασταυρώσεις στοιχείων από πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχοι δηλώσεων εισοδήματος κλπ.
Πηγή: sofokleousin.gr