ΑΑΔΕ: Αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφής φόρων με οφειλές σε Εφορία και Ταμεία

Οριστικό τέλος μπαίνει στην γραφειοκρατία για τις επιστροφές φόρου με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος από την ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έτσι οι φορολογούμενοι, θα ταλαιπωρούνται λιγότερο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, η ΑΑΔΕ θα προχωρεί σε ελέγχους και διασταυρώσεις, μία φορά το 2μηνο, στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ θα συμψηφίζει τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη Φορολογική Διοίκηση ή και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το νέο ψηφιακό σύστημα περιέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια».

Παράλληλα ανέφερε ότι «σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ήδη «τρέχει» και περίπου 100.000 δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1) με επτά στις δέκα δηλώσεις να είναι χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν έχουν ήδη υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τι προκύπτει:

Σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα, με βάση τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:

  • έξι στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν καθόλου φόρο. Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.
  • σχεδόν ένας στους έξι έχει επιστροφή φόρου. Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ  κατά μέσο όρο για τον καθένα και
  • ένας στους τέσσερις φορολογούμενους καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2021. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.
Πως θα πληρωθεί ο φόρος

Η  πληρωμή του φετινού λογαριασμού της Εφορίας  μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να  εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29  Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

 

Πηγή:newsit.gr