8 αλλαγές στα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών!

Κατόπιν των αντιδράσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δεν απέκλεισε αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών.

Oκτώ αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει των τεκμηρίων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν των αντιδράσεων των θιγόμενων φορολογουμένων.

Τις αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, οι αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι οι ακόλουθες:

  1. Η μείωση του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες που είναι κοντά στη σύνταξη και διατηρούν το κατάστημα ή τη δραστηριότητά τους, απλά, για να συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο.
  2. Η μείωση του τεκμηρίου για όσους ασκούν περιστασιακή δραστηριότητα και όχι σε 12μηνη βάση.
  3. Το «κούρεμα» της προσαύξησης του ελάχιστου τεκμαρτώς φορολογητέου εισοδήματος μετά τον 6ο χρόνο άσκησης της δραστηριότητας. Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το ελάχιστο εισόδημα αυξάνεται κατά 10% από τα 7-9 έτη, κατά 20% από τα 10-12 έτη και κατά 30% από το 13ο έτος και πάνω.
  4. Η μείωση του βάρους της μισθοδοσίας στη διαμόρφωση του τελικού φορολογητέου εισοδήματος, ώστε να μην αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης ή για απολύσεις ή για μειώσεις μισθών. Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη το ελάχιστο ποσό φορολόγησης, θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό. Το ποσό σύγκρισης δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ. Όποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται αυτό υπόψη ως ελάχιστη αμοιβή, για τον περαιτέρω αντικειμενικό προσδιορισμό του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος. Παράδειγμα, αν το ελάχιστο εισόδημα προσδιορίζεται σε 12.000 ευρώ, αλλά η επιχείρηση απασχολεί υπάλληλο που λαμβάνει ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί (η επιχείρηση) για 14.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το αντικειμενικά προσδιοριζόμενο με το νέο αυτό σύστημα φορολογητέο εισόδημα είναι τα 50.000 ευρώ.
  5. Η μείωση των τεκμηρίων για επαγγελματίες που έχασαν πελατεία λόγω ανωτέρας βίας, όπως π.χ. κατασκευή δημοσίων έργων. Φυσικά, θα πρέπει να το αποδεικνύουν με έγγραφα.
  6. Ο μη συνυπολογισμός του διπλού τεκμηρίου, εάν πρόκειται για ζευγάρι ελευθέρων επαγγελματιών.
  7. Η μείωση του τεκμηρίου για όσους επαγγελματίες έχουν ταυτόχρονα εισοδήματα και από ακίνητα.
  8. Η εξαίρεση από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εγκύων γυναικών που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το τεκμήριο μειώνεται μόνο για όσους έχουν παράλληλα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες, αλλά η λίστα θα διευρυνθεί και οι αλλαγές θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.