Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, χαρτοσήμου κ.ά. για πληγέντες από πλημμύρες

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1144/2023 σχετικά με την παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων για τους υποκείμενους στον φόρο που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή την κατοικία τους στις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλωθήκαν τον Σεπτέμβριο 2023

Η απόφαση αναφέρει τα ακόλουθα:

Άρθρο 1
Παράταση για ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, δήλωση Φ.Π.Α., τελών χαρτοσήμου και λοιπών έμμεσων φόρων για τους υποκείμενους συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων

1. Παρατείνεται μέχρι και την 30.11.2023 η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 26.9.2023, 26.10.2023 και στις 26.11.2023 για υποκείμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας:

i. Στον Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

ii. Στον Δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

iii. Στον Δήμο Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

iv. Στον Δήμο Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, στη Δημοτική Κοινότητα Βερδι-κούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, στη Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων, στις Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυό-βρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

v. Στον Δήμο Στυλίδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

vi. Στον Δήμο Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

vii. Στον Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

viii. Στον Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ix. Στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

x. Στον Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

xi. Στη Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xii. Στον Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xiii. Στη Δημοτική Ενότητα Πελασγίας του Δήμου Στυλίδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xiv. Στη Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφί-κλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xv. Στις Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου, και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xvi. Στους Δήμους Λαρισαίων, Φαρσάλων, Τεμπών, Κι-λελέρ και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

xvii. Στον Δήμο Τροιζήνας – Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

xviii. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

xix. Στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιφωνίου, Κάμπου, Καρδίτσας, Μητρόπολης και Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας, στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, στον Δήμο Μουζα-κίου, στον Δήμο Αργιθέας, στον Δήμο Σοφάδων και στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

xx. Στη Δημοτική Κονότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στε-ρεάς Ελλάδας.

xxi. Στις Δημοτικές Ενότητες Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xxii. Στις Δημοτικές Κοινότητες Αερινού, Περίβλεπτου, Μ. Περιβολακίου, Βελεστίνου και Αγ. Γεωργίου της ΔΕ Φε-ρών, Καναλίων, Κερασιάς, Στεφανοβικείου και Ριζόμυλου της ΔΕ Κάρλας και στη Δημοτική Ενότητα Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στους Δήμους Αλμυρού, Ζαγοράς Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και Σκιάθου, Αλοννήσου και Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

xxiii. Στη Δημοτική Κοινότητα Αγίας Άννας της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως του Δήμου Λίμνης- Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

xxiv. Στον Δήμο Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

xxv. Στις Δημοτικές Κοινότητες Μετσόβου, Ανηλίου και Βοτονοσίου της Δημοτικής Ενότητας Μετσόβου και στη Δημοτική Ενότητας Μηλέας του Δήμου Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου

2. Παρατείνονται μέχρι και την 30.11.2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 29.09.2023 και στις 31.10.2023 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές μέχρι και 30.11.2023. Η ιδία ημερομηνία (30.11.2023) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

3. Παρατείνεται μέχρι και την 30.11.2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και των λοιπών εμμέσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 04.09.2023 έως και 31.10.2023.

4. Οι ανωτέρω δηλώσεις καθώς και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών υποβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

Άρθρο 2
Παράταση για δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων

1. Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:

α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 69 του ΚΦΕ, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 29.09.2023 και την 31.10.2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 30.11.2023 για τους υπόχρεους υποβολής που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1.

2. Οι ανωτέρω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

Άρθρο 3
Παράταση υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων

Οι δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, για την απόδοση φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία από την 05.09.2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», είτε με τη διαδικασία που καθορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/2020  απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει μετά την Α. 1054/2022  απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ, μέχρι και την 30.11.2023.

Πηγή: taxheaven.gr