Τελευταία ευκαιρία για απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος 2022

Μόνιμη φοροαπαλλαγή κάθε χρόνο για όσους κάνουν νέες προσλήψεις – Ποιοι πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις και ποιοι τροποποιητικές δηλώσεις Ε1

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν πλήρως από το «κεφαλικό φόρο» που πληρώνουν κάθε χρόνο, έχει από φέτος κάθε εταιρεία, έμπορος ή επαγγελματίας που προβαίνει σε νέες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 7 Ιουλίου και μετά, οι περισσότεροι δικαιούχοι απαλλαγής για το 2022 έχουν λάβει ατομικές ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ, με τις οποίες τους ενημερώνει πως τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πιστοποιούν ότι εξασφάλισαν το ευεργέτημα, λόγω των νέων προσλήψεων που έκαναν στα τέλη της περσινής χρονιάς. Αν δεν έχουν λάβει τέτοια ειδοποίηση όμως ως τώρα αν και έκαναν προσλήψεις, θα πρέπει οι ίδιοι να σπεύσουν  να υποβάλουν ένσταση, το αργότερο  μέχρι την  Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Απομένουν, κατά συνέπεια, μόλις 4 ημέρες, μέσα στις οποίες θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ελέγξουν αν δεν έλαβαν σχετική ενημέρωση, είτε λόγω κάποιας λάθος εγγραφής, είτε επειδή υπέβαλαν χειρόγραφα δηλώσεις πρόσληψης που δεν είχαν προλάβει να προσμετρηθούν. Αυτοί έχουν μία και μοναδική ευκαιρία για ενστάσεις και διορθώσεις –μόνο για φέτος που είναι και η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου μέτρου- αλλιώς θα επιβαρυνθούν με Τέλος Επιτηδεύματος όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Η απόφαση κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Επιπλέον όμως, εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, τότε πρέπει να υποβάλλουν και πάλι δήλωση (τροποποιητική), προκειμένου να τους υπολογιστεί η έκπτωση και να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Πώς, πού, πότε, πόσα και για ποιους

Με το νέο σύστημα, κάθε επιχείρηση που έκανε νέες προσλήψεις από 1.9.2022 και μετά, εξαιρείται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022, καθώς και για όλα τα υποκαταστήματά της.

Το μέτρο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι:

α) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο εφαρμόζεται από το 2023, προσφέροντας απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος του 2022 για όσους έκαναν νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Αλλά ισχύει σε μόνιμη βάση. Έτσι, και το 2024 δεν θα πληρώσουν Τέλος Επιτηδεύματος του 2023, όσες από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους, αυξήσουν τις θέσεις πλήρους εργασίας, για τρεις μήνες τουλάχιστον μέσα στη χρονιά.

Το 2022, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές απασχόλησης στις επιχειρήσεις, 295.000 εργοδότες πρόσφεραν εργασία σε 2.400.000 υπαλλήλους σε 345.000 επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα τους, εντός Ελλάδος.

Από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο 2022 όμως η Εργάνη κατέγραψε 467.174 νέες προσλήψεις προσωπικού, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Έτσι, όσοι από τους εργοδότες προσέλαβαν στο τελευταίο τετράμηνο προσωπικό, δηλαδή αύξησαν τελικά έστω και κατά μία τις  θέσεις πλήρους απασχόλησης στην επιχείρησής τους εντός του 2022, τότε δεν θα καταβάλλουν κατά το 2023 τα 400 ή ως 1.000 ευρώ που τους αναλογούν ως Τέλος Επιτηδεύματος για την χρονιά που πέρασε –ούτε και τα επιπλέον 600 ευρώ που πληρώνουν για τα υποκαταστήματα όπου αυτοί εργάστηκαν.

Για την εξαίρεση των πιο πάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους, θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν προσλάβει έστω και 1 (επιπλέον) νέο υπάλληλο για 3 μήνες, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ώστε να καλύψει την αύξηση κατά 3/12 του μέσου αριθμού των εργαζομένων. Η σύγκριση γίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Έτσι, σε μόνιμη βάση πλέον, εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το οικείο φορολογικό έτος.

Πηγή: newmoney.gr