Πώς θα φορολογηθούν τα «μπλοκάκια» ως μισθωτοί

Οι έξι προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνει ο εργαζόμενος για να γλιτώσει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ

Έξι προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνει ο εργαζόμενος με μπλοκάκι, προκειμένου να κατοχυρώσει φέτος το αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και να αποφύγει τη φορολογία με 9% από το πρώτο ευρώ, ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Όσοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα εξασφαλίσουν αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 ευρώ, το οποίο  ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση προσαυξάνεται στα 9.000 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, στα 10.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα, στα 11.000 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα, στα 12.000 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ. και εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου 777 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα μπλοκάκια που δεν πληρούν τις έξι προϋποθέσεις θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ, με 22% στο τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 28%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά, χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών.

Οι 6 προϋποθέσεις απαλλαγής

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου ο εργαζόμενος με μπλοκάκι να μην φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά ως μισθωτός, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  2. Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.
  3. Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  4. Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  5. Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία – σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) – δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως “ελευθέριο επάγγελμα”. Οι δραστηριότητες αυτές είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.
  6. Το εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση να μην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.

Πηγή: sofokleousin.gr