Στο 1,2% το επιτόκιο και η μέση διάρκεια αποπληρωμής στα 11 έτη
Mε γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι δανειοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, στις 30 Οκτωβρίου 2022, είχαν υπογραφεί 41 συμβάσεις, προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 824 εκατ. ευρώ ήταν η συμμετοχή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς, μέσα σε δύο μήνες αυξήθηκαν οι συμβάσεις κατά 27, ο προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων επενδυτικών σχεδίων κατά 1,4 δισ. ευρώ και η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 400 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι λογικό, αφού τα δάνεια δίνονται με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν διαμορφώνεται σε 1,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 11 έτη. Τα επιτόκια πάντως αυξάνονται και εδώ. Τον Οκτώβριο είχε υπολογιστεί μεσοσταθμικό επιτόκιο 0,9%. Φυσικά, τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλότερα. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον Νοέμβριο ήταν 4,5%-5%.
Εως τα τέλη του 2022 είχαν υπογραφεί 68 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων 3,22 δισ.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 291 επενδυτικά σχέδια για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ώς το τέλος του προηγούμενου χρόνου, συνολικού προϋπολογισμού 10,53 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 3,51 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και τα 2,52 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Τα παραπάνω σχέδια βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπονται στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» (π.χ. προέγκριση, αξιολόγηση, έγκριση, συμβασιοποίηση) και αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία υλοποίησής του. Καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα, καθώς μέσα σε ένα εξάμηνο (30.6.2022 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση) κατατέθηκαν 291 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις είναι διασκορπισμένες γεωγραφικά σε πάνω από 100 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα στις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί συμπεριλαμβάνονται πολλές βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν καταλυτικά στην τόνωση τοπικών οικονομιών, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το συγκεκριμένο εργαλείο και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Αποτελώντας το μεγαλύτερο και ταχύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα, το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πολλές ακόμη δυνατότητες, αφού μπορεί να καλύψει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ».
Στα 5 δισ. η καθαρή ροή χρηματοδότησης επιχειρήσεων στο 11μηνο
Ισχυρή πιστωτική επέκταση που θα προσεγγίσει διψήφιο ρυθμό (κοντά στο 10%) αναμένουν οι τράπεζες το 2022 σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική πίστη, σηματοδοτώντας μια χρονιά υψηλών νέων εκταμιεύσεων με έμφαση τα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και για κεφάλαια κίνησης.
Ηδη τα στοιχεία Νοεμβρίου που δημοσίευσε η ΤτΕ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ανήλθε στο 10,4% και η καθαρή ροή χρηματοδότησης το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνονται στα 68,7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, οι οποίες να σημειωθεί ότι τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο ήταν υψηλές, περιορίζοντας την καθαρή ροή χρηματοδότησης. Για τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε θετικό έδαφος, καθώς λόγω και του κλεισίματος του έτους, οι τράπεζες επισπεύδουν τις εγκρίσεις των αιτημάτων για νέες χορηγήσεις, με συνέπεια το τέλος της χρονιάς να είναι παραδοσιακά μήνας υψηλών εκταμιεύσεων.
Ο μεγάλος ασθενής παραμένει η στεγαστική πίστη, η οποία παρά τη δειλή ανάκαμψη των νέων δανείων με νέες εκταμιεύσεις που υπολογίζονται στο 1,2 δισ. ευρώ για όλο το 2022, παραμένει σε αρνητικό έδαφος με ρυθμό χρηματοδότησης -3%. Αιτία είναι οι υψηλές αποπληρωμές δανείων που υπερκαλύπτουν τις νέες εκταμιεύσεις, αλλά και η μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών λόγω των τιτλοποιήσεων που κυριάρχησαν τους πρώτους μήνες του έτους. Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που παραμένουν στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει στα 29,8 δισ. ευρώ, καθώς άλλα 24 δισ. ευρώ έχουν μεταβιβαστεί μέσω τιτλοποιήσεων και βρίσκονται στην κυριότητα των funds. Στα 8,8 δισ. ευρώ ανέρχονται τέλος τα καταναλωτικά δάνεια που εμφανίζουν σταθερή ανάκαμψη το 2022, με καθαρή ροή χρηματοδότησης 129 εκατ. ευρώ το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.
Συνολικά η πιστωτική επέκταση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, που περιλαμβάνει τα δάνεια τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου στο 5%.
Πηγή: kathimerini.gr