Ακριβαίνουν τα επιχειρηματικά δάνεια – Παράθυρο φθηνού δανεισμού το Ταμείο Ανάκαμψης

Με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια – για τα σημερινά δεδομένα – δανείζονται όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο μπορεί να καλύψει επενδυτικά σχέδια ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2026.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για το περασμένο έτος διαμορφώθηκε στο 1,2% -αυξημένο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο όπου κυμαινόταν στο 0,9%.

Στην Ελλάδα, το 2022 υπεγράφησαν συνολικά συμβάσεις συνολικού ύψους 10,53 δισ. ευρώ για 291 έργα, εκ των οποίων οι 167 προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από το σύνολο των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί, τα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση του RRF, τα 3,51 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και τα 2,52 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επισήμαναν ότι οι επενδύσεις μέσω RRF καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αναφορικά με την ταχύτητα απορρόφησης των πόρων του RRF τον πρώτο χρόνο ισχύος του προγράμματος και εκτιμούν ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Δεν αποκλείουν, πάντως, οι ίδιες πηγές το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προλάβουν να ενταχθούν όλα τα σχεδιαζόμενα έργα -ιδίως του Δημοσίου που εμφανίζουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις- όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στην ΕΕ.

Παρότι το κόστος δανεισμού μέσω του RRF επηρεάζεται και αυτό από τη ραγδαία άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων -κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο- παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον αμιγώς τραπεζικό δανεισμό.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν αύξηση του επιτοκίου στα νέα επιχειρηματικά δάνεια κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,30%. Μάλιστα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση ήταν διπλάσια -26 μονάδες βάσης- στο 4,68%, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε συνθήκες σύσφιξης ρευστότητας οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα, για τα νέα δάνεια έως 250.000 ευρώ το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 6,09%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στο 5,03% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,24%.

Για τα υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 3,97%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στα επαγγελματικά δάνεια αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,54%.

Παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, οι οποίες αναμένεται αν διατηρηθούν και για μεγάλο μέρος -αν όχι όλη τη διάρκεια- του 2023, στελέχη των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση νέων δανείων.

Βασικός λόγος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η φθηνή χρηματοδότηση που παρέχει σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ, SURE κ.ά., καθώς και ο ισχυρός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να υπερβεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το επόμενο έτος

Πηγή: capital.gr