Επιστρεπτέα: Για ποιες επιχειρήσεις αδειάζει η κλεψύδρα – Ποιες γλιτώνουν

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής και πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της εφορίας.

Εκτός της διαδικασίας επιστροφής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής μένουν όσες επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν μειώσει την απασχόληση, σε επίπεδο στρογγυλοποιήσεων των δεκαδικών

Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι για το κριτήριο χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων του Taxisnet και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Υπό αυτό το πρίσμα, προκύπτει ότι αν μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Ενστάσεις και επανέλεγχος

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανέλεγχος χιλιάδων αιτήσεων και ενστάσεων που κατέθεσαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η επανεξέταση των αιτήσεων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δικαιωθούν θα λάβουν την επιστρεπτέα, την οποία και θα κληθούν να εξοφλήσουν σε 96 άτοκες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: sofokleousin.gr