Εξοικονομώ για Νέους: Μπόνους 15% για αποκέντρωση σε 1.046 χωριά

Έξτρα επιδότηση ύψους περίπου 4.000 ευρώ δικαιούνται νέες και νέοι 18 έως 39 ετών που θα ενταχθούν στα προγράμματα «Εξοικονομώ για Νέους» και «Ανακαινίζω για Νέους» προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά ή και να ανακαινίσουν ιδιόκτητη κατοικία στα χωριά τους.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση χαρακτηρίζεται ως «Bonus Αποκέντρωσης»  και δίνεται σε όσους αξιοποιήσουν τα δύο προαναφερόμενα προγράμματα για ιδιόκτητα σπίτια στην επαρχία και εφόσον ιδιοκατοικούν σε αυτά ή τα εκμισθώνουν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε σήμερα τη λίστα με 1.046 χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου οι κατοικίες σε αυτά κερδίζουν έξτρα επιδότηση 15% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Η έξτρα επιδότηση αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 ευρώ του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού των 25.000 ευρώ που μπορούν να υποβάλλουν προς ενίσχυση όσοι θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Νέους». Με το κίνητρο αυτό έχουν τη δυνατότητα νέες και νέοι που μένουν στα αστικά κέντρα και έχουν στο «όνομά» τους κατοικίες στα χωριά τους να μετακομίσουν σε αυτά και να ξεκινήσουν νέα ζωή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»  με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός  στις 26 Οκτωβρίου. Δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

1.      Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

2.      Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

·         Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».

·         Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα:

1.      Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2.      Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

–          Υφίσταται νόμιμα.

–          Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

–          Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

–          Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Παράταση στη διαβούλευση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης του προγράμματος μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και τη λίστα με τις 1.046 δημοτικές κοινότητες όπου οι δικαιούχοι δικαιούνται την έξτρα επιδότηση του 15%.

Πήγη: http://www.ot.gr